Budai Péter - Lunczer Erika
Életmód, egészség és anyagi biztonság

Aloe Barbadensis Miller

Aloe

Talán túl hosszú ez a név, de érdemes ismerni. Jelenleg mintegy 400 féle Aloe növény található világszerte a sivatagi régiókban. Mindegyikük hasznos növény a maga módján, de csak egy faj elismert a mágikusan nyugtató hatásairól: az Aloe Barbadensis Miller. A növényt elsőként Carl von Linné svéd természettudós nevezte Aloe Verának 1720-ban. Az Aloe Verát – az igazi aloe néven is említett növényt Philip Miller XVIII. századi skót botanikusról nevezték el.

Az egyik legrégebben elismert gyógynövényként már sumér agyagtáblák feljegyzései említik a nevét a Kr. e. 2200 előtti időkben. Az Ószövetség könyveiben: az Énekek énekében (4:11-14) és az Újszövetségben: János Evangéliumában (19:39) olvashatunk az aloéra vonatkozó utalásokat. A történelem során lejegyzett dokumentumokban sokszor említik nyugtató, bőrhűsítő- és regeneráló képességei miatt.

balzsamozás

Az ókori Keleten néma gyógyítónak nevezték, Indiában a titkos gyógynövények között tartották számon. Egyiptomban a fáraók a hosszú élet elixírjének tartották. A papok a halhatatlanság növényeként, a bebalzsamozás részeként temetkezési rítusoknál használták. Nagy Sándor eredményesen alkalmazta katonái táplálására. Az Aloé növény birtoklása érdekében – Arisztotelész ajánlására – elfoglalta Szokotra szigetét.

Négy növény van, mely az emberi élet számára elengedhetetlen: a búza, a szőlő, az olíva és az aloé. Az első táplál, a második megörvendezteti a szívet, a harmadik harmóniát szerez, a negyedik egészségessé tesz.”
   Kolumbusz Kristóf

1935-ből származik az első orvosi cikk az aloe sebgyógyító hatásáról az American Journal Roentgenol-ban C.E. Collins és Creston Collins tollából. Az 1950-es években Rodney M. Stockton amerikai gyógyszerész dolgozta ki az aloe stabilizációs eljárását.

Milesz Aloe

2011-től a Debreceni Orvostudományi Egyetemen végeznek kutatásokat az Aloe Verával kapcsolatban, melyről az alábbi könyv és előadás számol be:

További cikkek: Dr. Milesz Sándor: Aloe Vera – a XXI. század legismertebb gyógynövénye

                             Dr. Nagy Elemér: Az aloé történeti áttekintése – Forever Havilap 2005. július-augusztus